Giresun Bilgi Adresi
11 Şubat 2012, 08:48:00 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Piraziz Gelenek ve Görenekleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Konuya Bakanlar 0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntüleme Sayısı
336

+ Giresun Bilgi Adresi > GİRESUN > Giresun İlceleri > PiRAZiZ > Piraziz Gelenek ve Görenekleri
Sayfa: [1]
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadı Say Bu Konuyu Gönder Yazdır

Gönderen Konu: Piraziz Gelenek ve Görenekleri  (Okunma Sayısı 336 defa)

07 Ekim 2009, 01:17:40
safak
"ßizi satanLarı ßizßeLe$e veririz"
Editör
*

Üye No : 2
     Konu : 1459
Bedenin olmadan yürümenin ne anlamı olabilir?
Karma +165/-7
safakk@hotmail.de WWW

Üyenin Mesajı: Piraziz Gelenek ve Görenekleri

Evlenme çağı; Erkek çocukların evlenme çağı Piraziz yöresinden acıken dönüşü olarak kabul edilir.Kızlarda ise, 16 yaşından sonra kabul edilmektedir.Kız beğenme ve isteme:Erkek evlenme çağına gelince ana-baba kız aramaya başlar.Delikanlının isteği varsa öncelikle o kızı, yoksa eş dost tavsiyesi ile görüşü usulü kız beğenilir.Gelin adayı kızın konuşması terbiyesi ve becerisi gözlenir.Oğlan tarfı kız görmeye gider.Kızın evcimenliğini anlatmak için öncelikle evin tuvaletine ve görülmeyen yerlerin temizliğine bakılır.Kız beğenilmişse istenilmeye karar verilir.Kız istemeye gitmeden önce kız evine haber salınır.Delikanlının annesi; babası ve akrabalarının bir hayat teşkil edilir.Bu heyete DÜNÜRCÜ adı verilir.Dünürcüler kız evine vardıklarında hoşbeş faslından sonra dünücülerden yaşlı birisi kızın babasına ‘Canabı Allahın emri Hz.Peygamber’in kavli ile biz sizleri hısım olarak görmek istiyoruz.Sizde de bizi hısımlığa uygun görürmüsünüz’der.Kız babası vermeyecekse gerekçeyi açık kızın nüfus cüzdanı bir tabla üzerinde kız tarafından hazırlanmış bir şişeye sarılı olarak erkek tarafına veya veliline verilir.Nişan günü kalabalık bir grupla kız evine gidilir.Gelinle damat adayı ortaya getirilir.Gelin adayının sağ koltuğuna Kuran-ı Kerim, sol koltuğunda kuru pasta türü şeyler konulur.Erkek tarafından bir kişi nişan yüzüklerini takar kurdeleyi keser, serbest içilir, hayır ve dualar yapılır.

DÜĞÜN

Erkek ve kız tarafı eksiklerini tamamlandıktan sonra düğün günü kararlaştırılır.Davetiyeler bastırılır.Bilhane köylerde davetiye dağıtılırken hatırı sayılı kişiler davetiyenin yanı sıra horoz, tavuk, tatlı veya hediye paketleriyle düğünü çağırma adettir.Düğün Cuma günü akşamı başlar.Pazar akşamı son bulur.Kız evinde cumartesi akşamı gecesi ağırlıklı düğün töreni yapılır.Düğünün en önemli bölümlerinden biri kına gecesidir.Kına gecesi Cuma akşamları yapılır, Gelin adayının kız arkadaşları toplanır.

Uzun zaman oyun ve türkülerle eğlenir, gece geç vakiiten sonra bir tepsi üzerinde yoğurulmuş kına, gelinin kayın babasının gelin ve damadı simgeleyen mumlar yakılarak tepsi bir genç kızın başından gelin alır, kına türküsü söyleyerek 7 kez dolaşırlar.Daha sonra gelin sandalyeye oturarak acıklı türkü ve ağıtlarla gelini ağlatmaya çalışırlar gelinin eline bozuk para bağlanır.Damatla karşılaşınca bozuk parayı damadın cebine koysunlar uğur getirsin diye, damadın cebine koyar.Pazar günü gelin alma günüdür. Öğle namazı kılındıktan sonra damat ortaya getirilir.Damadın yanında saldıç vardır.Damada verilen bahşişler halkın huzurunda söylenir, toplanan bahşişlerden bir miktar damadın cebine konur.Gelin alayı düzenlenir, gelin evine gidilerek gelin, eşyaları ile getirilir.Son yıllarda damat, gelin almaya gider olmuştur.Damadın evine getirilen gelin için, gelinin kardeşi damadın annesi (Kaynanası) babası ( Kaynatası) olan ev-yer-yurt isterler.Biraz sonra gelinlik içindeki gelin ve gelin alayı damadın evine gider.Bir hafta sonra damat gelini yanına alırak yakınları kaynanasına (kavum) “yumurta yemeye” gider.Yemekten sonra üstü kapalı bir tabak için de pişirilmiş yumurta veya ceviz getirilir.Getirene damat tarafından bahşiş verilir.Bu adete kavum denir.

KINA TÜRKÜSÜ

Kınamı yoğurdular anam Hamur ettiler anam hamur ettiler Benim kız adımı, gelin ettiler Eyvah anam eyvah anam Ben gelin oldum

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar Arşı arşı memlekete kız vermesinler Annenin bir tanesini hor görmesinler Uçağan da kuşlara malum olsun

Ben annemi özledim Hem annemi hem babamı Ben köyümü özledim

Çevirdim eteğimi anam Soktum belime Ayrılık yollarını anam Aldım elime

YEMEKLERİMİZ

Lahana (Çorbası,diblesi,sarması) Isırgan çorbası Keşkek Pezik mıhlaması Yeşil fasulye kızartması-fasulye turşusu ve yemekleri Hamsi (Kızartması) Tava, içlisi (Hamsi Böreği)

Sebze türü yemeklerimiz fasulye; patlican;kabak;biber; patatesten yapılan yemekler Hanur’mi yemekler ve tatlılar.Su böreği tulumba tatlısı, baklava, fındıklı börek, ve çeşitli tatlılar

FOLKLÖR ÇALIŞMALARI VE EĞLENCELER

Piraziz İlçesinde bu güne kadar herhangi bir kuruma finans edilen foltlör çalışmaları yoktur.Ancak İlk eğitim okulları bünyesinde yetiştirilen oyun ekipleri Halkımızın yaşayışına, hayat görüşüne, gelenek ve göreneklerine uygun çalışmalar yapmışlardır.Milli Bayramlarımızda ve özgü günlerde Halklı tarafından büyük bir beğeni ile izlenen oyunlar sergilenmiştir.

Giresun karşılaması Giresun çiftetellisi, sık horon sallaması, Çandır karşılaması ekiplerimizin en çok oynadığı oyunlardır.Piraziz yöresinde oyunlar daha çok düğünlerde oynandığı gibi kadın ve erkekler tarafından çeşitli eğlencelerde ayrı ayrı grublar halinde oynanır.Bu oyunlar kadınlar arasında, ud, bağlama, ve org orkestra eşliğinde erkekler arasında; Kemençe davul, zurna, klarnet eşliğinde oynanır.

YÖRESEL KELİMELER (AĞIZ)

Haşu işte bu Civil Küçük Gubarmak karılmak Irgılamak Sallanmak Sef Yanlış Hörelenmek Üzerine yürümek Maksuz söylemek Yalan söylemek Zallı Mükemmel, güzel Geçi Keçi Heç Hiç Bunnar Bunlar Söylenmek Uzanmak Şima Beton Annak Görünen yer Peşluı soba Peşhir Havlu Bibi Halı Evza Kibrit Öse Yanan odunun uç kısmı Çimmek Yıkanmak Navu Ne var Ağa Abi Haccacuk Güzelce Keşik Sıra Ürmek Havlamak Kemız Ahır gübresi Yeygi Hayvan yiyeceği Gabak Kabak Baldıcan Patlican

MANİLERİMİZ

Ağacın tepesinde Pendi bozarım pendi İkimizin derdini Yazamaz bir efendi Oy bıçak koca bıçak Sapından tutulacak Evlenmeyin bekarlar Naylon kızlar çıkacak

Armut dalda yüz gram Sevdalık direm direm Senin sevdan değilmi Beni böyle gezdiren

Mektubum demet demet Giresun’da hükümet Eridim karlar gibi Yokmu sende merhamet

Kız başını tarama Taralı gitti azama El oğlundan çok ne var Gitti diye azama

Aklım tanta yatıyor Tan koynuna batıyor Bir kuruşun yüzünden Aklım yersiz yatıyor

Haburadan aşağı İniş inerim iniş Koydum beni sevdaya Geziyorum geniş geniş

Elbisesi beyazdı Yaptıkları hep nazdı Yolda bulsam almazdı Allah alnıma yazdı.

MEMLEKETİM

PİRAZİZ.....!

Anlatayım hele dinyeyin beni! Can’larla dolu, memleketini Gelmiş geçmiş nice kutsal ermiş Yazmaya alfabe yatmiyor gardaş Ayıkaşı, adı ayıdır ama! Bin selam dururken bin selama Öyle sıcak, öyle yalın insana, Bir can daha bulunmaz gardaş

Eren adını vermiş veren, Yakışırsın adın gibisin sen. Camileri ses veren, Bir yanki ki yoktur gardaş

Bübüllü seslen, duysun insanlar Uyansın, uyansın uyuyanlar Adil, dürüst derviş olanlar Buradan, bir nazihat al gardaş

Boza’ın gelini almış mı bakın Bir gönül madal yazı da tahın Özünle, sözünle yok ise sakın Gelmeye dur, dönmek için git gardaş.

Etlik kıran varmı senin gibusu Ağaçlarının hoş meyvesi Az gönülden insanları sevmesi Zor geliyor, zor gidiyor be gardaş.

safak'adlı üyenin imzası
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Giresunform Mod
Site Polisi

Konular: 2,328

View Profile
Re: Piraziz Gelenek ve Görenekleri
« Posted on: 11 Şubat 2012, 08:48:00 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olarak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
Sayfa: [1]
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et Okunmadı Say Bu Konuyu Gönder Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

+ Hızlı Cevap

KalınİtalikAltını ÇizÜstü Çizgili|Işıldayan YazıGölgeli YazıKayan Yazı|Formatlı YazıSola DayalıOrtalanmışSağa Dayalı|Yatay Çizgi|Yazı Tipi BüyüklüğüYazı Tipi
Resim EkleSite Adresi EkleE-Posta Adresi EkleFTP Adresi Ekle|Tablo EkleTabloya Satır EkleTabloya Sütun Ekle|Üst YazıAlt YazıDaktilo tarzı yazı|Kod EkleAlıntı Ekle|Liste EkleBilgi Kutusu Ekle
agla blush bunepeki bys cicek dancing dost hihi huhu kiki lütfen morgöz sicak sleep suss thankyou yasa yimaa biy

Bu site en iyi 1024x768 ebatlarında ve Mozilla Firefox Edinin tarayıcısı ile gözlemlenir!

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2011, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!